Archivy

Rubriky

12. Parkinsoniáda

POLSKO – LODŽ

Dalo by se napsat také u nás jako u vás nebo, u vás jako u nás.

Milí přátelé organizátoři. Určitě čekáte na odezvy od hostů 12. Parkinsoniády. Také bych čekal a stejně jako vy jsem prožíval to napětí a všechno kolem tak velkého setkání. Nebyl jsem s vámi, a přitom jsem s vámi byl. Nemusel jsem se starat, ale staral jsem se a rád. V podstatě jsem nemusel téměř nic, přesto jsem chtěl vědět o všem a rád jsem nabídnul pomoc i pomohl.
Vaše, naše Parkinsoniáda mě nenechala sedět za pecí na židli a ohřívat si záda. Měli jste to těžké. První akce takového rozsahu vám dala do těla. Přesto jste krásné setkání zvládli dobře. Drobné chybičky se našly, nic však není dokonalé a nikdo z nás zrovna tak.
Po příjezdu a ubytování, po drobných rozpacích jsme začali vnímat prostředí, město, sportovní hala a ostatní parkinsoniky. Vím kolik práce dá Parkinsoniáda i jiné akce podobného druhu. Vím, že jste měli organizační tým, vím, že Zoška Tomalczyk byla šéfkou týmu. Dalšími členy byli, Julián její manžel. Jejich přátelé Evička a Lešek Dobrovolský, Evička Swiatok. Vím, že to jsou lidé neskutečně obětaví. Rozhodní a vstřícní. Asi tato skutečnost způsobila, že při vstupu do tělocvičny jsem cítil příjemnou atmosféru a vše co k tomu patří. Jak už jsem napsal, Parkinsoniáda se vydařila a to co ze samého počátku trochu skřípalo vynahradil konec.
Nečekal jsem tak obrovskou odezvu či ohlas a skandování při vyhodnocování výsledků. Každému parkinsonikovi se dostalo od všech přítomných tak velké odezvy, kterou jsem nečekal. Znělo to jako na velkém fotbalovém stadionu. Nebudu nic ať už dobrého, nebo méně dobrého vypočítávat, napíšu s plným vědomím: Tak obrovská sounáležitost, porozumění, vstřícnost se tak snadno nedá nalézt.
Asi tu náladu nikdo nepřipravoval, ani neorganizoval. Vznikla zkrátka sama a zřejmě byli všichni překvapeni a potěšeni.
Jak se připravovalo Slovácko? I když jsme nebyli organizátory akce, tak jsme měli starosti dost. Od začátku naší existence uběhlo téměř jedno a půl desetiletí. To se projevilo na zdraví a fyzických schopnostech každého z nás. Z původně přihlášených 18 účastníků nás bylo o pět méně. Důvodem byla ztráta pohyblivosti, upoutání na lůžko a úmrtí. Nic veselého, ale i smutné události patří k životu.
Za celou dobu existence jsme se nechávali vozit jedním dopravcem. Nikdy nebyl problém. Žádná porucha. Žádná závada. Jenom letos při nejdelší cestě to byl skoro horor. Tolik smůly, kolik dopravce potkalo snad není normální. Autobus, který nás měl vézt se pokazil. Opravil ho a na další cestě se pokazil znovu. Dopravci se pokazil i další autobus, který měl být náhradní. V závěru přípravy na cestu do Polské Lodžie jsme vzali za vděk jiného dopravce s jiným autobusem. Na zpáteční cestě jsme dostali defekt na dálnici na jedno zadní kolo.. Cesta tam i zpět trvala celkem 23 hodin. Nevím, kde se v nás vzalo tolik klidu a pohody. Nikdo se nerozčiloval a to, ani řidič náhradního autobusu. Pokračoval v jízdě s jedním kolem u dvojmontážky. Až jsem mu pohrozil nezaplacením dopravy, tak zajel na nejbližší parkoviště a kolo vyměnil. I řidič měl podíl na dobré náladě. Byl ukecaný jako stará Blažková, ale kliďas. I jemu patří dík za cestu, kterou zvládl v pohodě a klidu.
I přes tento problém se nic a nikdo nerozčílil a přijeli jsme domů zdraví a veselí. Pár písniček a vtipy našeho nového člena udržely dobrou náladu.
Ještě musím něco říct o lidech, kteří byli s námi přímo a pomáhali při Parkinsoniádě a poděkovat jim. Aničce Kolekové za morální podporu, tlumočení a překlad. Martině Patrmanové za pořízení fotodokumentace a tím i za krásné momentky. Děkuji přátelům v Polsku. Poděkování patří ještě mnoha dalším lidem, kteří nám drželi palce, mysleli na nás a pomáhají třeba jen myšlenkou a věří stejně jako my, že práci, kterou děláme má význam. Jsou i lidé kteří nám nepřejí (bohužel mezi ně patří i někteří volení zástupci obce), ale takových je nám líto.
Děkuji všem zde neuvedeným, děkuji těm, co stojí při nás. Určitě očekáváte více povídání, třeba zase někdy.
Honza za kolektiv Parkinson Slovácko.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *